Lag ditt eget flaskevann!
Å kjøpe vann på plastikkflasker er vanlig, og salget øker. Det samme gjør plastforsøplingen i havet, som har nådd et bristepunkt for livet der. Mange ønsker å engasjere seg for å skape en grønnere planet. Å lage eget flaskevann er noe alle kan bidra med.
Byen som var først ute med forbud
I den lille Australske byen Bundanoon er det snart 10 år siden siste flaske med drikkevann ble solgt. Det startet som et engasjement mot et selskap som ønsket å bruke grunnvannet i byen som kilde for deres flaskevann. Innbyggeren organiserte en kampanje, og fikk samtidig økt kunnskap om miljøproblemene med flaskevann. En folkeavstemming i byen satte dermed sluttstrek for vann på engangsflasker. Heretter går det i flerbruksflasker. Det er bygget vannstasjoner og drikkefontener i hovedgaten og på den lokale skolen. I tillegg vil man kunne få fylt flaskene gratis i alle byens butikker på forespørsel. En eksempel til etterfølgelse!
Storbyene som følger etter
Hippiebevegelsen blomstret opp i Californias mest folketette by San Francisco på 1960-tallet. Det var et opprør mot etablissementet. Nå leder myndigheter an i et opprør mot flaskevannsindustrien. Stadig flere restriksjoner mot flaskevann har kommet på offentlige arrangementer. Ordføreren var tidlig ute med å påby offentlig ansatte å drikke springvann fremfor kjøpevann på flaske.
Antall vannpåfyllingsstasjoner i offentlig rom øker for hver dag. Noen tall viser at det er en fornuftig politikk fra styremaktene.
Det går med ca 1,5 milioner tonn plast hvert år for å produsere vannflasker.
3 av 4 plastflasker kastes umiddelbart etter bruk.
Ti prosent av plastproduksjonen vindes opp i havet.
70% av dem finner veien til havbunnen.
Plastflasker inneholder kjemikalier som ikke er sunne for levende organismer.
Plasten brytes ned til mikropartikler som tas opp av levende organismer
På spørsmål om det er realistisk å forby vann på plastflasker sier hovedarkitekten bak lovgivningen i San Francisco, David Chiu: "Jeg vil minne folk på at for ikke lenge siden var vår verden ikke avhengig av bruk og kast flasker. Før 1990-tallet klarte alle å holde seg hydrert.
Også i New York vil myndighetene snu forsøplings-trenden, og har gått ut med en storstilt anti-flaskevann-kampanje. Vann fra springen er best for miljøet er det nye budskapet. I dag har du en rekke fantastiske gjenbrukbare vannflasker å velge mellom som ikke vil skape den massive sløsingen med plast.
Hvalene som fikk oss til å våkne opp
En grindhval i Thailand døde etter å ha svelget 80 plastposer. Det gjør det umulig for hvalen å få i seg næringsrik mat. Hvis du har 80 plastposer i magen, dør du, sa en marinbiolog da nyheten ble kjent.
Norge fikk sin egen ”plasthval”: en seks meter lang gåsenebbhval strandet på Sotra utenfor Bergen. Det var en vekker for vår nasjonale samvittighet. Hvalen var så syk at den måtte avlives. Den hadde ikke mindre enn 29 plastposer i magen og store mengder mikroplast. Samarbeidsgruppen ”Arven etter plasthvalen” sier at problemet med plastforurensing nå er så stort at det er dødelig for livet i havet.
Flaskevann er ikke god miljøpolitikk
En rapport fra Østlandsforskning viser at én liter flaskevann krever 1500 ganger mer energi enn én liter springvann, og slipper ut 80 ganger mer CO2. Ifølge Bryggeriforeningen drakk nordmenn 133 millioner liter flaskevann i fjor. Det utgjør over tre millioner mil bilkjøring i CO2-utslipp.
Annechen Bugge, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning viser til at vann, spesielt springvann, blir en stadig mer populær drikk i aldersgruppen 15 til 24 år. - Ungdom er opptatt er pris, og fyller opp vannflaska gang på gang med vann fra springen.
Å gjøre kaldt vann lett tilgjengelig er viktig. Folk ønsker å kunne fylle flaskene sine selv, både på skolen, kjøpesenteret og kiosken, sier hun til Østlandets Blad.
Leder i Grønn Hverdag, Tone Graanas har sagt: – Hvis du kjøper deg flaskevann, bør du fylle flasken med springvann neste gang. Ha en flaske som kan brukes flere ganger i bilen, i veska og så videre. Det er gjerne dårlig planlegging og tidsklemma som får oss til å kjøpe vann når vi er på farten.
Fjellhyttene følger opp, og Gjendesheim Turisthytte var først ute. De har sluttet å selge ferdig tappet flaskevann fra fabrikk og satser heller på å tilby gjestene eget,”ureist” fjellvann.I samarbeid med Norsk Fjellsenter i Lom har turisthytta lansert egne drikkeflasker. Gjestene kan nå kjøpe rent vann fra fjellheimen i stedet for vann tappet på flasker som er fraktet milevis fram til fjellet. Fortjenesten blir lavere, men samvittigheten bedre, blir det uttrykt fra det hold. Derav mottoet "Rent fjellvann - ren samvittighet", skriver Hytteavisen.no.
Tapp ditt eget flaskevann fra den norske ”fjellbekken”
I det norske selskapet Frost Water er vi inspirert av vannets kretsløp i naturen - hvordan vann forfriskes og foredles i kontakt med naturens elementer. I fjellbekken strømmer vannet i virvler som skaper vortexer og det luftes i fall med masse bobler. Vi er inspirert av hvordan denne kunnskapen kan brukes for å optimalisere vannet som kommer ut av din egen kjøkkenkran med stor kraft og trykk. Ta ”fjellbekken hjem”, tapp ditt eget rene og friske flaskevann og bidra til bærekraftig livsstil – er vårt motto.
Kilder
https://e24.no/utenriks/forbyr-flaskevann/3290840
https://no.itcas.info/356-san-francisco-is-one-step-closer-to-banning-bottled-water
https://www.oblad.no/mat-og-vin/flaskevann-med-bismak/s/2-2.2610-1.3835745
(www.octasinfo.no)
https://www.nrk.no/urix/hval-dode-med-80-plastposer-i-magen-1.14066830
https://www.aftenposten.no/norge/i/lVVae/--Dropp-flaskevann
http://www.hytteavisen.no/gjendesheim-slaar-et-slag-for-eget-fjellvann-kutter-flaskevann.6013398-49617.html